KGHM szuka kupca działki pod zabudowę biurową przy placu Jana Pawła II. – Prowadzimy rozmowy z zawężoną grupą inwestorów – mówią przedstawiciele firmy, która reprezentuje właściciela gruntu.

Jak informowaliśmy w lipcu, KGHM wystawił na sprzedaż działkę pod zabudowę biurową przy pl. Jana Pawła II. Pierwotnie, w miejscu wyburzonego kilka lat temu biurowca Cuprum, miał tam powstać kompleks Cuprum Square.

Zainteresowanie inwestorów tą nieruchomością jest ogromne, dostajemy mnóstwo zapytań, również z zagranicy – mówił jeszcze w lipcu Emil Domeracki, dyrektor Działu Gruntów Inwestycyjnych w Colliers International, które reprezentuje w tej transakcji spółkę KGHM.

Eksperci szacowali, że będzie to największa w tym roku transakcja na rynku gruntów we Wrocławiu i jedna z rekordowych w kraju.

Biorąc pod uwagę jej powierzchnię i potencjał inwestycyjny na poziomie prawie 32 tys. mkw. powierzchni biurowej, możemy się spodziewać najbardziej widowiskowej transakcji w tym roku – tłumaczył Emil Domarecki.

Aktualnie, jak informują nas przedstawiciele Colliers International, prowadzone są rozmowy z zawężoną grupą inwestorów. Więcej informacji powinniśmy poznać w drugiej połowie grudnia.

Tak miało wyglądać Cuprum Square/mat. inwestora

Miało być Cuprum Square

Nieruchomość przy placu Jana Pawła II to teren o łącznej powierzchni 9 667 mkw. częściowo w użytkowaniu wieczystym oraz częściowo we własności spółki celowej należącej do sprzedającego. Pozwolenie na budowę przyznane właścicielom działki dopuszcza wybudowanie dwufazowego kompleksu biurowego o powierzchni 31 800 mkw. powierzchni najmu. Dolne kondygnacje budynków mogą zostać przeznaczone na lokale handlowo-usługowe.

Przypomnijmy, że zgodnie z pierwotnym projektem Cuprum Square, przygotowanym przez renomowaną pracownię architektoniczną Medusagroup (jej autorstwa jest m.in. biurowiec Dominikański), przy placu Jana Pawła II miały powstać dwa niezależne budynki biurowo-usługowe: budynek „A” o powierzchni ponad 10 tys. metrów kwadratowych oraz budynek „B” o powierzchni ponad 20 tys. metrów kwadratowych. Miały mieć odpowiednio 7 i 8 kondygnacji, a pod kompleksem zaplanowano podziemny parking.

Foto główne: fotopolska.eu, Columba livia, CC BY-SA 4.0