Na konkurs dla architektów na zaprojektowanie zespołu szkolno-przedszkolnego przy ulicy Zwycięskiej wpłynęło 12 wniosków. Łącznie w nowej placówce na Partynicach znajdzie się miejsce dla 1200 dzieci.

Na początku września Zarząd Inwestycji Miejskich ogłosił konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej zespołu szkolno-przedszkolnego wraz z zagospodarowaniem terenu i infrastrukturą techniczną przy ulicy Zwycięskiej we Wrocławiu. Jak informują nas urzędnicy, łącznie wpłynęło 12 wniosków o dopuszczenie do udziału w konkursie.

Na tym etapie postępowania zamawiający nie może podać nazw pracowni, które złożyły wnioski, z uwagi na konieczność zapewnienia anonimowości na etapie składania prac konkursowych – wyjaśnia Aleksandra Gmyrek z ZIM.

Dodajmy, że – zgodnie z regulaminem – pracownie architektoniczne, które zostaną zakwalifikowane do udziału w konkursie, na składanie prac będą miały czas do 6 grudnia 2021 roku.

fot. UMW

Co powstanie przy ulicy Zwycięskiej?

Obiekt na Partynicach powstanie na działce o powierzchni 3,31 hektara, którą miasto kupiło razem z działką na Kępie Mieszczańskiej od Agencji Mienia Wojskowego. Powierzchnia użytkowa zespołu szkolno-przedszkolnego wyniesie około 11 000 metrów kwadratowych. W ramach inwestycji wybudowana zostanie szkoła dla 1000 dzieci i przedszkole na 200 maluchów.

W obiekcie powstaną m.in. 42 sale lekcyjne, w tym pracownie; 3 sale gimnastyczne (duża o pow. 800-900 mkw., mała – 300 mkw. i do gimnastyki korekcyjnej o powierzchni około 100 mkw.); 5 świetlic szkolnych; biblioteka multimedialna z czytelnią; gabinety m.in. logopedy, stomatologa, psychologa; węzeł żywienia z jadalnią; pomieszczenia administracyjne, gospodarcze i techniczne. Przedszkole będzie 8-oddziałowe z węzłami sanitarnymi i salą rekreacyjną (ok. 100 mkw.).

Przy placówce miasto planuje boisko wielofunkcyjne, boisko do piłki nożnej, bieżnię stumetrową, skocznię w dal, a także 4 place zabaw (po 2 dla dzieci szkolnych i przedszkolaków).

Wybudowana zostanie droga dojazdowa od strony ul. Zwycięskiej oraz dojście piesze i dojazd rowerowy od ul. Agrestowej. Powstaną chodniki i miejsca postojowe. Zadbamy o zieleń i zastosujemy rozwiązania ekologiczne, m.in. przy dostarczaniu energii, źródeł ciepła, czy zagospodarowaniu wód opadowych – zapowiadają urzędnicy.

Jak informuje magistrat, zwycięzcy konkursu dla projektantów zostanie udzielone zlecenie na przygotowanie dokumentacji projektowej obiektu wraz z infrastrukturą, co powinno potrwać około 10 miesięcy. Następnie, zgodnie z prawem zamówień publicznych, ogłoszony zostanie przetarg na roboty budowlane. Wedle założeń, dzieci z zespołu szkolno-przedszkolnego mogłyby skorzystać w 2025 roku.

Zdjęcie główne: Columba livia, fotopolska.eu, CC-BY-SA 4.0