Przy ulicy Kolejowej, na kupionej od Poczty Polskiej 3-hektarowej działce, powstanie osiedle z ponad 450 mieszkaniami na wynajem. Kilka dni temu wydano pozwolenie na budowę.

O tym, że ruszyły przygotowania do budowy pierwszego, wrocławskiego osiedla w ramach programu Mieszkanie Plus, które powstanie przy ulicy Kolejowej informowaliśmy już w lutym. MDR Inwestycje, czyli spółka celowa powołana do realizacji tego przedsięwzięcia, 17 lipca złożyła wniosek o pozwolenie na budowę zespołu budynków mieszkalnych wielorodzinnych z usługami w parterze przy ulicy Kolejowej. 10 grudnia wydano pozytywną decyzję w tej sprawie.

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, planowany termin rozpoczęcia budowy to pierwszy kwartał 2021 roku. Osiedle przy ulicy Kolejowej projektuje krakowska pracownia B2 Studio, która wygrała konkurs architektoniczny na koncepcję tej inwestycji.

– Każdy projekt jest wyzwaniem, zwłaszcza ten, ponieważ mamy tu do czynienia ze szczególną lokalizacją i wyjątkowym kontekstem. Jeżeli połączymy nasze zamierzenia związane z zabudową mieszkaniową wraz z funkcją w budynkach zabytkowych to wyjdzie z tego prawdziwa „petarda” w mieście – przekonywał w ubiegłym roku Józef Białasik, prezes zarządu B2 Studio.

Przeczytaj także: Mieszkanie Plus we Wrocławiu. Na początek 2,5 tys. lokali

mat. inwestora

“Osiedle korespondujące z historyczną tkanką”

W miejscu, w którym powstanie osiedle w przeszłości znajdowała się fabryka wagonów, swego czasu największa w Europie. Jej historia sięga pierwszej połowy XIX wieku. Na terenie planowanej inwestycji nadal znajdują się pozostałości zabytkowej zabudowy m.in. hala produkcyjna czy budynek administracyjny. Architekci postanowili zaprojektować osiedle korespondujące z historyczną tkanką, a ślady przeszłości wkomponować w nowo powstający kompleks.

Harmonijne wpisanie w kontekst przestrzenny i kulturowy, zapewnienie rozwiązań maksymalnie komfortowych dla mieszkańców, zastosowanie unikatowych rozwiązań architektonicznych i urbanistycznych, które zagwarantują identyfikację mieszkańców z miejscem zamieszkania i stworzą otoczenie dla szczęśliwego życia – to idee, które przyświecają nam podczas projektowania osiedla we Wrocławiu – mówił Józef Białasik.

Osiedle będzie się składało z ośmiu budynków 7- i 5-kondygnacyjnych. Forma budynków nawiązuje do dawnego otoczenia. Budynki w poziomie zostały podzielone na część dolną, ceramiczną, ciemną – nawiązującą materiałem wykończeniowym i wysokością do zabytkowych budynków na działce i na część górną, jasną.

– Staraliśmy się wytworzyć pewien typ zabudowy i układ urbanistyczny, który stanie się rozpoznawalny dla tego konkretnego miejsca. Jednak przede wszystkim projekt musiał być „kompletny”, czyli oprócz funkcji mieszkalnej oferować także funkcje usługowe, komercyjne i kulturalne, a także łączyć swoją funkcjonalność z sąsiedztwem – tłumaczył Białasik.

Przeczytaj także: Tak będzie wyglądać Mieszkanie Plus na Zakrzowie [WIZUALIZACJE]

fot. B2 Studio

Bez barier architektonicznych

Projektanci zagospodarowali teren pozbawiając go wszelkich barier architektonicznych, tak by osiedle było przyjazne także dla osób niepełnosprawnych. Wejścia do budynków znajdują się w większości przypadków na poziomie terenu, a w wypadku różnicy poziomów przewidziano zewnętrzne pochylnie. Wszystkie budynki wyposażono w windy, które zapewnią osobom niepełnosprawnym dostęp do wszystkich poziomów użytkowych budynków.

Wśród 469 projektowanych mieszkań największą część stanowią lokale dwu- i trzypokojowe (90 proc.). Metraż lokali dwupokojowych wynosi od 35,4 – 54,1 m.kw., a trzypokojowych – od 53,3 – 78,2 m.kw. Architekci zastosowali efektywne i elastyczne rozwiązania funkcjonalne, które dają możliwość aranżacji pomieszczeń i dostosowywania ich rozkładu do zmieniających się w czasie potrzeb rodzin.

Na osiedlu przewidziano ponad 500 miejsc parkingowych z czego blisko 450 znajduje się w garażach podziemnych. W parterach trzech budynków zlokalizowano cztery lokale usługowe oraz przedszkole.