Na budowie nowego biurowca Grupy PZU przy ulicy Oławskiej trwają wstępne prace ziemne. Zakończenie inwestycji planowane jest na drugi kwartał 2022 roku.

Nowy obiekt powstanie na działce, na której od 1970 roku stał budynek PZU projektu Ryszarda Natusiewicza. Ze względu na stan techniczny stary biurowiec został rozebrany w 2017 roku.

Obecnie na terenie inwestycji trwają wstępne prace ziemne. Przygotowujemy się też do ustawienia kontenerów, które będą zapleczem budowy – tłumaczy nam Piotr Kozicki z biura prasowego PZU.

Szczegóły inwestycji poznaliśmy w lutym. Spółka Tower Inwestycje na generalnego wykonawcę wybrała firmę Warbud, a późniejszą komercjalizację powierzchni nowego biurowca przy ul. Oławskiej 35 powierzyła CBRE. 

Gdy podejmowaliśmy decyzję o wybudowaniu nowego budynku zależało nam przede wszystkim na jak najmniejszym oddziaływaniu na środowisko. To odzwierciedla się zarówno w zastosowanych rozwiązaniach technicznych, ale również chociażby w zaprojektowaniu przestrzeni dla rowerzystów. Architektura budynku, który powstaje na działce przy ul. Oławskiej połączy ze sobą elementy nowoczesności oraz tradycji, przy okazji nawiązując do pobliskiej zabudowy. Zadbaliśmy o to, aby pod każdym względem było to dobre miejsce do pracy – mówił Wojciech Dębski, prezes zarządu Tower Inwestycje.

Przypomnijmy, o planach związanych z nowym biurowcem PZU informowaliśmy już w zeszłym roku. Obiekt będzie miał 7 kondygnacji naziemnych oraz 3 podziemne z ponad 140 miejscami parkingowymi. Łączna powierzchnia najmu brutto wyniesie ok. 14 056 m2.

Zgodnie z zapowiedziami inwestora, budynek będzie stanowił zamknięcie i uporządkowanie ostatniego niezabudowanego fragmentu skrzyżowania ulic Oławskiej i Piotra Skargi. Projekt uwzględnia również poszerzenie chodnika i stworzenie podcieni na całej długości elewacji frontowej, co znacznie zwiększy komfort osób czekających na pobliskim przystanku

Polecamy: Nowe biurowce w centrum. Co się buduje we Wrocławiu? [WIZUALIZACJE]

Nacisk na ekologiczne rozwiązania

Jak zapewniają przedstawiciele inwestora, w zaprojektowanym biurowcu szczególny nacisk położono na zastosowanie rozwiązań proekologicznych w tym systemów oszczędzania energii i wody, zielone dachy, czy miejsca parkingowe ze stacjami ładowania dla samochodów o napędzie elektrycznym. Dodatkowo inwestor przewidział w projekcie infrastrukturę dla osób korzystających z rowerów w tym prysznice, szatnie, suszarnie, a także samoobsługową stację rowerową.

W biurowcu zostanie zastosowany system kontroli dostępu, ochrona i monitoring 24h, automatyka budynkowa BMS (Building Management System) oraz „zasilanie dwustronne” budynku wraz z rezerwą miejsca na generator. W pomieszczeniach biurowych zostaną zastosowane m.in. trójszybowe selektywne zestawy okienne, akustyczne podwieszane sufity oraz energooszczędne oświetlenie LED.

Budynek spełni szereg wymogów brytyjskiego systemu certyfikacji BREEAM i wg przyjętych kryteriów otrzyma certyfikat na bardzo wysokim poziomie „Excellent”.