W niewielkim kiosku tuż przy fosie miejskiej, przy zbiegu ulicy Podwale i Piotra Skargi, powstanie kawiarnia Cafe Berg. Zarząd Zasobu Komunalnego podpisał już umowę najmu na zabytkowy pawilon. Budynek wydzierżawiła od miasta firma, która prowadzi ogólnopolską sieć pączkarni.

Przypomnijmy, Zarząd Zasobu Komunalnego w pierwszej połowie lipca ogłosił przetarg na najemcę domku nad fosą. W połowie sierpnia przetarg rozstrzygnięto, ale wyłoniony najemca zrezygnował z podpisania umowy. Dlatego ZZK 10 września ogłosił ponowne postępowanie na najem lokalu. Zgłosiło się do niego czterech zainteresowanych.

Po analizie złożonych ofert, komisja przetargowa zdecydowała, że najlepszą propozycję przedstawiła firma Nasza Pączkarnia sp. z o.o. sp.k. Jak zaznaczają przedstawiciele ZZK, pod uwagę brana była nie tylko wysokość proponowanego czynszu, ale również wiarygodność ekonomiczna najemcy i doświadczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej.  

Kolejny krok to przygotowanie lokalu do otwarcia. Przedstawiciel firmy już zadeklarował, że planuje tak zaaranżować wnętrze, aby nadać Cafe Berg odpowiedni klimat i smak z okresu przedwojennego – zdradza Tomasz Jankowski, rzecznik prasowy Zarządu Zasobu Komunalnego we Wrocławiu. 

Przyszły dzierżawca za najem wyremontowanego zabytkowego lokalu o powierzchni blisko 90 mkw. będzie płacił Gminie Wrocław, co miesiąc, blisko 4 tysiące złotych. 

Cieszymy się, że w tak trudnym czasie dla wielu przedsiębiorców, udało się znaleźć nowego najemcę dla zabytkowego pawilonu. To unikatowy obiekt, który niedawno został wyremontowany. Zgodnie z umową powstanie tam kawiarnia. O dokładnym terminie jej otwarcia zdecyduje najemca – podkreśla Anita Białowąs, dyrektor Zarządu Zasobu Komunalnego we Wrocławiu.  

Zabytkowy kiosk odzyskał blask

Niewielki budynek na skarpie fosy przy ulicy Podwale, tuż obok Wzgórza Partyzantów, został zaprojektowany w 1910 roku przez znanego wrocławskiego architekta Maxa Berga, projektanta m.in. Hali Stulecia. Niegdyś obiekt mieścił w piwnicy stację redukcyjną gazu, a na parterze pijalnię mleka. Potem był wielokrotnie przebudowywany, a w ostatnich latach znajdował się tam m.in. punkt wyrabiania pieczątek i dorabiania kluczy. W maju 2018 roku wpisano go do rejestru zabytków, a w ostatnim czasie został gruntownie odrestaurowany.

Pierwszy przetarg na rewitalizację budynku nad fosą urzędnicy ogłosili już w 2017 roku. Zakończył się on jednak fiaskiem, bo jedyna złożona oferta znacznie przewyższała przewidziany przez magistrat budżet. Wykonawcę przebudowy budynku dla potrzeb utworzenia tam baru kawowego udało się wybrać za drugim podejściem, na przełomie 2018 i 2019 roku.

Prace budowlane, które pochłonęły niespełna 1,4 mln złotych, zakończyły się wiosną bieżącego roku. Objęły one m.in. remont żelbetowej konstrukcji całego budynku, dachu, balkonu z zabytkową balustradą i posadzek. Odsłonięto i zabezpieczono także pierwotne ściany wewnętrzne wykonane w konstrukcji żelbetowej.

Wyremontowaliśmy dwanaście filarów tworzących fasadę budynku. Odrestaurowaliśmy schody zewnętrzne na skarpie fosy oraz balustrady przy budynku zachowując ich dawny wygląd. Wykonawca w ramach prowadzonych prac wymienił też wszystkie instalacje i przyłącza do budynku – wyliczał prezydent Wrocławia Jacek Sutryk.

Zwieńczeniem projektu był montaż szkła tworzącego dzisiejszą przestrzeń budynku, pomiędzy filarami (przesuwane tafle szklane).

Dzięki temu powierzchnia użytkowa jest większa, a dodatkowo pozwala otworzyć się na zieleń znajdującą się przy fosie – wyjaśniał Sutryk.

Taras nad fosą w kolejnym etapie

Dodajmy, że w dwóch kolejnych etapach rewaloryzacji obiektu, które będą realizowane w przyszłości, planowana jest m.in. budowa tarasu na skarpie fosy, a także renowacja dawnej stacji redukcyjnej gazu w podziemiu z pomostami wewnętrznymi, aranżacja przestrzeni ekspozycyjnej i przebudowa wejścia z zewnątrz do stacji.

Projekt Cafe Berg, na zlecenie Zarządu Inwestycji Miejskich, przygotowała Grupa 33_03, a konkretnie zespół autorski pod przewodnictwem architekt Anity Luniak.

W budynku zaprojektowaliśmy niewielką kawiarenkę w widokiem na fosę. Na skarpie powstanie zawieszony nad wodą pomost, z którego będzie można obserwować Wzgórze Partyzantów i przycumować kajak, gdy powrócą one na fosę – zapowiadali architekci.

Projektanci mają nadzieję, że w przyszłości będzie można również oglądać zachowane i odrestaurowane pozostałości stacji redukcyjnej gazu zlokalizowane w piwnicy, stanowiące pamiątkę dziedzictwa technicznego Wrocławia.