15 restauracji, 5 hoteli i jedna nagroda indywidualna to wynik wrocławskiego zaplecza kulinarnego w prestiżowym przewodniku Gault&Millau. Dwa z wyróżnianych lokali otrzymały po dwie czapki, czyli symboliczne wyróżnienie, świadczące o wysokim poziomie serwowanych dań. Poznaj nagrodzone lokale!

Żółty przewodnik Gault&Millau, obok nagrody Michelin, to jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień, którym obdarowywani są najlepsi kucharze, gotujący na całym świecie. Przewodnik wydawany jest we Francji od 1972, ale do Polski trafił dopiero dwa lata temu.

Kapituła doceniła aż 390 restauracji z całego kraju, które trafiły na karty przewodnika. Wyróżniono także 120 produktów regionalnych oraz 100 hoteli, stojących na najwyższym poziomie obsługi. Żółty przewodnik na rok 2016 to dowód na zjawiskowy rozwój wrocławskiego zaplecza kulinarnego, na jego karty trafiło aż 15 lokalnych restauracji.

Wrocławskie restauracje w przewodniku Gault&Millau

Infografika – Wrocławskie restauracje w przewodniku Gault&Millau

Zobacz nagrodzone restauracje na interaktywnej mapie:

Food Art Gallery

Za sukcesem Food Art Gallery stoi szef kuchni – Mariusz Kozak. Niewiele dzieliło go od otrzymania trzech czapek, choć restauracja działa zaledwie od 2014 roku. Na co dzień w lokalu można zjeść carpaccio z ośmiornicy, dorsza atlantyckiego, stek Chateaubriand, czy fondant z czekolady Valrhona.

Strona internetowa

Aquario

Restaurację tworzy Justyna Słupska-Kartaczowska nagrodzona tytułem najlepszego szefa roku. W lokalu króluje menu degustacyjne składające się z trzech lub dziewięciu dań. Ceny wahają się pomiędzy 120 a 290 zł.

Strona internetowa

Dinette

Lokal góruje nad miastem na jednym z pięter Sky Tower. Ekipa przyznaje, że “goście, którzy przybywają zainspirowani przewodnikiem nie kryją zaskoczenia daniami. Twierdzą, że nigdy nie uwierzyliby, że w centrum handlowym można dostać takie jedzenie”.

– Serwujemy dania współczesnej kuchni międzynarodowej z krótkiej sezonowej karty. Wyróżnia nas swobodna, niezobowiązująca atmosfera oraz duży stół, przy którym zaczęła się już niejedna znajomość – opowiadają twórcy Dinette. Sukces lokalu już niebawem będzie kontynuowany w nowym miejscu. – W maju otwieramy nowy lokal przy ulicy Świdnickiej, gdzie zaprosimy naszych Gości na śniadania, lunche i kolacje. Nie zabraknie też nieoczywistych koktajli i naszych ulubionych małych przekąsek podawanych z ręcznie robionym pieczywem w naszej autorskiej piekarni – zapowiada załoga Di.

Strona internetowa

Monopol

To drugi – obok restauracji Aquario – lokal znajdujący się w hotelu Monopol. Tu obowiązuje jednak karta tradycyjna, a nie degustacyjna. Tutejsza szefowa kuchni, Justyna Słupska-Kartaczowska, w każdą niedzielę serwuje dania z hotelowego menu z lat 50-tych.

Strona internetowa

CzaryMary

Ravioli z grzybami, tortelini własnego wyrobu z dynią z palonym masłem i szałwią, filet z dorsza ze skórą i stek z polędwicy wołowej z purree z pieczarek i estragonu. Takie dania główne wychodzą z kuchni Marcina Węglowskiego. CzaryMary trafiło do żółtego przewodnika już drugi raz z rzędu.

Strona internetowa

Olszewskiego 128

Z dala od centrum, ale na najwyższym poziomie. Szefowa kuchni, Katarzyna Daniłowicz, zwyciężczyni polskiego TOP Chefa serwuje: gęsty gulasz rybny, tajską zupę z krewetkami, pieczonego turbota, warzywne ratatouille z kozim serem łomnickim, kark wołowy sous-vide i ciepłe ciasto daktylowe na deser.

Strona internetowa

Szajnochy 11

Menu zmienia się tu co dwa miesiące, a sam szef kuchni – Tomasz Hartman – udziela się również w innym kulinarnym projekcie o nazwie Food Think Tank. Szajnochy słynie ze swojego sushi. Oprócz hosomaków, nigri, futomaków i uramaków można tu jeszcze zjeść wędzone żeberka, kuskus jerozolimski, wątróbkę drobiową i opalaną polędwicę wołową.

Strona internetowa

Grape Restaurant

Za smak odpowiada Łukasz Dudziński. Spod jego rąk wychodzi homar, podwędzany łosoś, grasica cielęca, perliczka i jeleń w kasztanach. znakiem rozpoznawczym lokalu są tematyczne spektakle degustacyjne z jedzeniem w roli głównej.

Strona internetowa

La Folie

Tu panuje kulinarne szaleństwo, któremu ton nadaje Dawid Ankowski. Z afrodyzjaków można wybierać między: małżami św. Jakuba, grillowaną ośmiornicą, mulami i krewetkami z chilli. La Folie wyróżnia się też ogromnym wyborem steków. Najoryginalniejszym jest oczywiście stek z japońskiej polędwicy kobe wagyu.

Strona internetowa

Pinola

– Po pojawieniu się w przewodniku zainteresowanie klientów wzrosło jeszcze bardziej. Teraz mamy coraz więcej rezerwacji, trzeba zamawiać stolik z dużym wyprzedzeniem – mówi szef Piotr Arasymowicz.

– Specjalizujemy się w mięsach, podrobach i sosach. Wyróżnia nas ogródek, który prowadzimy w okresie letnim. Hodujemy kwiaty, jadalne zioła i uczymy się sadzić pomidory. Myślimy też nad zaaranżowaniem ogrodu zimowego – opowiada Piotr Arasymowicz, który podkreśla, że najmocniejszym punktem restauracji są ludzie, a zwłaszcza dwaj młodzi i ambitni szefowie kuchni – Bartek Kurek i Marcin Bagiński.

Strona internetowa

Studio Culinary Solutions & Slow Food Bistro

Studio prowadzi Łukasz Terlikowski. Lokal znajduje się na Bielanach Wrocławskich i stanowi połączenie szkoły gotowania z restauracją. Uczestnicy warsztatów uczą się chociażby przyrządzania wegańskich gulaszy z curry, a goście restauracji kosztują dań z sezonowych składników.

Strona internetowa

Dobra Karma

Szfowa kuchni – Monika Szewczuk – postawiła na kuchnię wegańską, choć mięsożercy również znajdą coś dla siebie. Menu zmienia się codziennie i za każdym razem pojawiają się cztery różne dania główne: zupa, danie mięsne, wegańskie i bezglutenowe. Nawet pizza jest tu wyjątkowa, bo genuańska. Jej receptura została została zdobyta podczas jednej z podróży właścicieli restauracji.

Strona internetowa

Od Koochni

Tutaj każdego dnia gotuje inny szef kuchni. Ten zabieg zapewnia różnorodność kulinarną na najwyższym poziomie. Codziennie podawane są nowe dania autorskiej kuchni sezonowej. Pojawiają się: smażone krewetki z limonką, gulasz wieprzowy teriyaki, szpinakowe pappardelle, czy zupa z mięczaków.

Strona internetowa

Kredens Wilkszyn

To podwrocławskie miejsce z prostą kuchnią i bogatą ofertą ciast i pizz. Znajdziemy tu również pierogi i pasty w różnych odsłonach, a także eskalopki z polędwiczki, saganaki z krewetkami, policzki wołowe i pstrąga.

Strona internetowa

Novocaina

Restauracji szefuje Paweł Mróz. To lokal z klasyczną śródziemnomorską kuchnią. Większość dań wychodzi z pieca opalanego drewnem. Novocaina ma osobną kartę past, menu lanchowe oraz kolacyjne.

Strona internetowa

Aneta Ilnicka