W ubiegłym tygodniu wystartował festiwal Restaurant Week, nad którym Wroclife objął patronat medialny. W stolicy Dolnego Śląska w wydarzeniu udział bierze 21 restauracji.

Po rekordzie frekwencji na wiosnę, jesienny festiwal najlepszych restauracji trwa od 8 do 26 września. W tym czasie blisko 350 restauracji z ponad polskich 30 miast zaprasza na popisowe, trzydaniowe menu dostępne tylko
podczas festiwalu.

Zapraszamy wszystkich gości w Polsce na największe wydarzenie kulinarne. Niech skala odkrywania i wspierania restauracji będzie ponownie rekordowa. Restauracje, które przetrwały dotychczasowe lockdowny włożyły ogromny wysiłek w ponowne przyjęcie Gości. Kampania #FoodMustGoOn! jest głosem całej polskiej sceny restauracyjnej. Razem mówimy “Nie przerywajmy jedzenia!”. Misją RestaurantClub jest łączenie restauracji i gości, od wiosny w całej Polsce skupiamy się na wsparciu odbudowy niezależnej kultury restauracyjnej. Niech ten festiwal będzie kolejnym, dużym krokiem w stronę odbudowy fundamentów polskiej sceny restauracyjnej, która jest przecież jedną z najbardziej kreatywnych i dynamicznych na świecie – mówi Maciej Żakowski, jeden z założycieli RestaurantClub.

Jak tłumaczą organizatorzy, dzięki “Karcie Higieny”, która jest jednym z filarów Restaurant Weeka, RestaurantClub chce podkreślić pełną gotowość restauracji na bezpieczne i zgodne z wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi przyjmowanie gości.

Restaurant Week we Wrocławiu – co nas czeka?

Goście mogą spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej
dostępne są dania jarskie, rybne oraz mięsne. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru kosztuje w specjalnej cenie 59 złotych. Każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic.

We Wrocławiu udział biorą m.in. zwycięskie restauracje z wiosennej edycji: Enigma Restobar, Kameralna, Alyki, ORZO, Forum Kulinarne. Restauracje debiutujące w festiwalu to Gospoda pod Złotą Marią, Amalfi oraz Jana Elixir Wschodu. Znajdziecie też miejsca znane i lubiane przez festiwalowych gości od lat, jak Hint Food & Drinks w hotelu Puro, Bistro 8 ½, Restauracja Novo2 w hotelu Novotel.

Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie www.RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.