Komfortowe schronisko górskie o podwyższonym standardzie, zapewniające wyjątkowe widoki, ale samo minimalnie ingerujące w charakter miejsca. To wszystko łączy w sobie projekt dyplomowy Kamila Szymańskiego, absolwenta Politechniki Wrocławskiej, nagrodzony przez branżowy portal „Architektura i Biznes”.

Kamil Szymański przygotował projekt koncepcyjny Schroniska im. Księcia Henryka nad Wielkim Stawem w Karkonoszach. Opracował go pod okiem promotora dr. inż. arch. Andrzeja Sobolewskiego z Katedry Architektury Użyteczności Publicznej, Podstaw Projektowania i Kształtowania Środowiska.

Jak tłumaczy autor, potrzeba powstania w Karkonoszach schroniska o wyższym standardzie niż dotychczasowe budynki jest dość oczywista. Takiego miejsca w naszych górach po prostu nie ma, a z roku na rok te okolice wybiera coraz więcej turystów, których wymagania rosną.

Tymczasem niedobór infrastruktury w obecnych schroniskach jest widoczny na każdym kroku, zarówno podczas rezerwacji noclegu, jak i w kolejce po ciepły posiłek – mówi architekt.

“Najważniejszy szacunek do przyrody”

Na lokalizację swojego projektu autor wybrał miejsce, gdzie przed wojną funkcjonowało schronisko Prinz-Heinrich-Baude. Usytuowane na północno-wschodnim zboczu Smogorni, nad Kotłem Wielkiego Stawu, gwarantowało niezwykłe widoki. Tworząc projekt, architekt inspirował się przykładami najlepszych rozwiązań architektonicznych z całego świata – m.in. schroniskiem górskim Moiry Hut w Szwajcarii czy włoskim muzeum projektu Zahy Hadid – Messner Mountain Museum Corones.

Najważniejszy był dla mnie szacunek dla przyrody. Obiekt ma być jej częścią, integralnym elementem, który będzie w jak najmniejszym stopniu odciągał uwagę od gór, czyli tego, co najważniejsze. Będąc jedynym fragmentem krajobrazu, którego nie stworzyła natura, może przez wprowadzenie kontrastu podnieść jej znaczenie i uwydatnić walory. Równocześnie schronisko musi wykorzystać potencjał widokowy lokalizacji nad Wielkim Stawem, na górskim zboczu – opowiada Kamil Szymański.

Łącznie schronisko miałoby 104 miejsca noclegowe. Goście mieliby także do dyspozycji m.in. przechowalnię sprzętu narciarskiego z suszarnią i miejscem do przeprowadzania drobnych napraw, restaurację i saunę. Na pracę można do 19 lutego zagłosować w internetowym plebiscycie na Nagrodę Publiczności.

Foto główne: Wizualizacja projektu Kamila Szymańskiego, zdjęcie: Karol Nienartowicz