Pięknym faktem dotyczącym stali nierdzewnej jest to, że nie wpływa ona na smak produktu. Patelnie z niej wykonane są łatwe w czyszczeniu, a do tego wymagają minimalnej konserwacji. Do tego należy dołożyć odporność na korozję, która wzrasta wraz ze wzrostem zawartości chromu. Dziś odpowiemy na pytanie, czy taka patelnia będzie działać na płycie indukcyjnej?

Zależność między stalą nierdzewną a indukcją

Taka patelnia będzie działać na indukcyjnej powierzchni do gotowania, jeśli dno naczynia jest wykonane z magnetycznej stali nierdzewnej. Ponieważ stal nierdzewna może być wykonana z różnych metali, wysoka zawartość niklu blokuje pole magnetyczne. Przykładem stali pracującej na indukcji jest 432 (jest to numer identyfikacyjnych poszczególnych materiałów tego typu).

Ferrytyczne stale nierdzewne składają się z kryształów ferrytu, formy żelaza zawierającej 0,025% węgla. Pochłania tylko niewielką jego ilość ze względu na swoją sześcienną strukturę krystaliczną, która składa się z jednego żelaza w każdym rogu i centralnego elementu żelaznego, który nadaje mu właściwości magnetyczne. Dlatego ferrytyczna stal nierdzewna jak najbardziej może pracować na płycie indukcyjnej.

Wyżarzone austenityczne stale nierdzewne są zwykle niemagnetyczne i zachowują ciągliwość w temperaturach kriogenicznych. Są one dalej podzielone na dwie grupy, serie 200 i 300, które składają się ze stopów chromowo-manganowo-niklowych i stopów chromowo-niklowych.

Jak stal nierdzewna działa na indukcję?

Właściwości ferromagnetyczne stalowego naczynia skupiają indukowany prąd w cienkiej warstwie blisko jego powierzchni, co powoduje efekt ogrzewania.

Ponieważ stal nierdzewna jest słabym przewodnikiem ciepła, często stosuje się ją jako cienką powłokę powierzchniową na rdzeniu z miedzi lub aluminium. Dzieje się tak, ponieważ aluminium i miedź są bardziej przewodzące niż stal.

Patelnie ze stali nierdzewnej również powinny mieć płaskie dno, ponieważ pole magnetyczne szybko spada wraz z odległością od powierzchni.

Aby na takiej patelni smażyło się wydajnie, musi mieć ten sam rozmiar co pierścień płyty kuchennej.

Testowanie zgodności

Wielu producentów zaczęło umieszczać symbol „kompatybilne z indukcją” na dnie swoich naczyń kuchennych, w tym patelni stalowych. Symbol często wygląda jak poziomy zygzak lub cewka.

Im wyższa rezystancja powierzchni naczynia, tym więcej ciepła zostanie wytworzone. Można to wykorzystać do sprawdzenia przydatności materiałów do gotowania, które mają być używane podczas indukcji. Weź zwykły magnes na lodówkę i sprawdź kompatybilność z płytą indukcyjną. Jeśli magnes przyklei się do dna naczynia, jest on kompatybilny z funkcją indukcji.

Podsumowanie

Patelnia stalowa powinna być postawą każdej kuchni zarówno amatorskiej/domowej, jak i profesjonalnej. W jej przypadku na szczęście nie trzeba zmieniać kuchenki, aby z niej korzystać, co z pewnością usatysfakcjonuje wielu osób zainteresowanych tym produktem. Pozostaje jeszcze kwestia znalezienia takiego, który dzięki swojej jakości faktycznie będzie służyć przez wiele lat.

Artykuł sponsorowany