Wrocławskie zoo uruchamia nową usługę dla zwiedzających. Trzy razy w tygodniu będzie można wybrać się na wycieczkę z przewodnikiem m.in. przez kuchnię dla zwierząt i „fabrykę wody”, która zakończy się pokazowym karmieniem płaszczek i rekinów.

Za budynkiem, który zachwyca architekturą i mieszkańcami, stoi innowacyjna, wysoka technologia. Od 6 lipca każdy będzie mógł poznać te tajniki biorąc udział w niezwykłej trasie zwiedzania „Afrykarium od kuchni” – zapowiadają przedstawiciele ogrodu zoologicznego.

Trasa rozpoczyna się spotkaniem w holu oceanarium. Tam zwiedzający będą mieli okazję zapoznać się z ogólnymi danymi technicznymi budynku oraz dowiedzieć się  o innowacyjnej konstrukcji dachu. Dalej trasa wiedzie przez część ścieżki zwiedzania, ale to tylko preludium. W połowie trasy zwiedzający zejdą dwa piętra pod ziemię by poznać „fabrykę wody”.

To tu wrocławska „kranówka” zamieniana jest w wodę morską czy słodkowodną z jezior Tanganika i Malawi. Tu woda jest filtrowana i oczyszczana, naświetlana oraz ozonowana, by ponownie wrócić do zwierząt. Pod ziemią znajduje się również kuchnia dla zwierząt, gdzie zwiedzający poznają tajniki diety rekinów, płaszczek, kotików, czy pingwinów. Na koniec gwóźdź programu, czyli obserwowanie karmienia i treningu medycznego rekinów oraz płaszczek.

Od otwarcia Afrykarium dostajemy zapytania dotyczące możliwości poznania technicznej strony oceanarium. Do tej pory takie zwiedzanie odbywało się akcydentalnie i organizowaliśmy je dla kolegów z innych ogrodów zoologicznych czy zorganizowanych grup zawodowych, jak architekci. Teraz zdecydowaliśmy się zaprosić każdego, kogo interesują „technikalia”, a mogę zapewnić, że jest co oglądać, bo wiele zastosowanych tu rozwiązań technicznych nie ma nigdzie indziej na świecie. Wystarczy zebrać grupę chętnych i wykupić usługę np. online – mówi prezes zoo Radosław Ratajszczak.

Zwiedzanie zapleczy odbywać się będzie w małych, 10-osobowych grupach, tylko trzy razy w tygodniu o 12:15 – poniedziałki, środy i piątki, czyli w dni pokazowych karmień płaszczek i rekinów.

Zoo od kuchni

  1. Termin: poniedziałki, środy, piątki, od 6 lipca  do 31 grudnia 2020 r.
  2. Start: godz. 12:15
  3. Czas trwania: 110 minut
  4. Liczba uczestników w grupie: do 10 osób
  5. Uczestnicy: rodziny, osoby indywidualne, wiek: bez ograniczeń (dzieci do 5 roku życia nieodpłatnie)
  6. Bilety: od 03.07.2020 r. bilety na zwiedzanie „Afrykarium od kuchni” można kupować w POK zoo lub online. Bilety online można kupić z 7 dniowym wyprzedzeniem, ale nie później niż 12 godzin przed terminem realizacji usługi.
  7. Godziny i miejsce zbiórki grup: hol główny Afrykarium
  8. Cena: bilet do zoo + 200 zł/ grupa