W wieku 66 lat zmarł Zdzisław Smektała – dziennikarz, felietonista, literat, aktor i wrocławski showman.

Zdzisław Smektała urodził się 12 lutego 1951 w Zgorzelcu. Zadebiutował jako poeta w 1977, w latach 1978–1980 był dyrektorem klubu „Piwnica Świdnicka” we Wrocławiu, od 1980 do 1984 – Klubu Dziennikarza. W 1981–1990 pisał w „Gazecie Robotniczej”, a także w miesięczniku „Odra”, w „Akcencie”, „Radarze”, „Szpilkach”, „Wiadomościach”. W 1992 założył własną „wrocławską popołudniówkę Popo” (tygodnik), która jednak zbankrutowała. W latach 1993-1999 pracował w „Wieczorze Wrocławia”, w latach następnych był komentatorem „Gazety Wrocławskiej”. Swoje felietony publikował też w oficjalnym serwisie miejskim Wrocławia wroclaw.pl.

W 1982 ukończył Studium Scenariuszowe PWSFTviT w Łodzi. Zagrał parę ról drugo- i trzecioplanowych w kilku filmach. Był  twórcą i właścicielem Międzynarodowego Festiwalu „Blues Brothers Day” i firmy promocyjnej „Jazz dla Mass”.

Jako felietonista stara się nawiązywać do stylu Arta Buchwalda, jako pisarz – do Charlesa Bukowskiego; swoje muzyczne zainteresowania – jazzowe i bluesowe – określał jako zbliżone do Jimmy’ego Smitha, Roberta Johnsona, a także Jimiego Hendrixa i Janis Joplin.

Publikacje

  • Boczne bóstwa (1982)
  • Krzywe ryło (1982)
  • Chciwy żywot grajka (1986)
  • Liszaj (1988)
  • Pic (1988)
  • Jazz baba riba czyli obrazki z bitloczasów (1998)
  • Lucille (2005)
  • Chcica (2006)

Filmografia

  • 1984: Smażalnia story
  • 1986: Dzieci śmieci w Kronika Wypadków
  • 1989: Konsul
  • 1990: Świnka
  • 1998-1999: Życie jak poker
  • 2000: Szopka w Świat według Kiepskich (69)