FreshMail.pl

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa 2017 – znamy szczegóły!

1115
0
Podziel się:

Piwo we Wrocławiu dawno nie smakowało tak dobrze. W naszym mieście warzy je sześć rzemieślniczych browarów, kraftowym piwem przyciągają liczne multitapy. O tym, na jak wiele sposobów można smakować złoty trunek, najpełniej przekonamy się podczas Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa, od 9 do 11 czerwca.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa 2017

fot. WFDP

Do Wrocławia na piwo przyjeżdżają nawet Czesi i Niemcy. I nie zabraknie ich zapewne na największym w Polsce Festiwalu, który odbywa się nieprzerwanie od 2010 roku. Przez trzy dni na Stadionie Miejskim będziemy mogli degustować, oceniać i porównywać kilkaset różnych piw.

Nie tylko dla pasjonatów

Do Wrocławia przywędrują piwa z ponad 60 browarów z całej Polski. Wystawców będziemy mogli zapytać również o piwa zagraniczne. Niezmiennie organizatorem festiwalu jest Centrum Kultury Zamek. Wzrost zainteresowania kolejnymi edycjami był tak duży, że od 2014 roku miłośnicy piwa przenieśli się z Zamku i Parku Leśnickiego na Stadion Miejski.

Wzorem lat ubiegłych, organizatorzy spodziewają się, że w wydarzeniu weźmie udział około 50-60 tys. uczestników. To największe święto piwa w Polsce i jedna z największych imprez tego rodzaju w Europie. Jednocześnie ton wydarzeniu nadają prawdziwi pasjonaci, zarówno po stronie organizatorów, jak i uczestników. Pomysłodawczyniami Festiwalu są Joanna Boś oraz Agnieszka Wołczaska-Prasolik, laureatka Złotego Chmielu 2013.

– Za każdym razem przedstawiamy coś nowego, co dodatkowo uatrakcyjni trzy dni spędzone przy dobrym piwie – zachęca do udziału Joanna Boś.

Każdej edycji towarzyszy inny ,,smak przewodni”. Jego wybór należy właśnie do uczestników. Na ich prośbę powstanie specjalne jasne piwo Ale na Polanie.

– Będzie to piwo bardzo sesyjne, idealnie pasujące do tego typu okazji – obiecuje Agnieszka Wołczaska-Prasolik, współwłaścicielka Warsztatu Piwowarskiego, w którym będzie warzone piwo.

Kolejną nowością jest konkurs ,,Piwna rewolucja”. Jego tytuł zachęca do pokazania kultury picia trunku, który w ostatnich latach wyraźnie wraca do łask Polaków. Osoby pełnoletnie mogą do 24 maja przesłać krótki film lub animację na ten temat i powalczyć o nagrody pieniężne.

Program Festiwalu dopełniają warsztaty z mistrzami piwowarstwa, koncerty (m. in. Arka Jakubika – Dr. Misio) i wiele innych atrakcji, które organizatorzy będą zdradzać na bieżąco. Jako patron medialny wydarzenia, również szykujemy festiwalowe konkursy z nagrodami, dlatego warto śledzić nasz profil na FB.

Cudze chwalicie, swego nie znacie…

Wrocław, jak mało które miasto, wpisuje się w fenomen wielkiego powrotu piwa rzemieślniczego. Nowe browary zaczęły u nas powstawać od podstaw, w ciągu ostatnich kilku lat. Warzą piwo według własnych receptur, nie produkują go masowo i pozwalają sobie na ciekawe eksperymenty.

– Możemy co 5-6 tygodni zmieniać rodzaj piwa. Nasz największy przebój to Bergamłot, czyli amber ale, z dodatkiem skórki pomarańczowej bergamota oraz stout Noc na Tarnogaju – mówiła Agnieszka Wołczaska-Prasolik, współwłaścicielka Warsztatu Piwowarskiego, w wywiadzie dla portalu wroclife.pl.

W prowadzonym przez nią browarze warzenie rozpoczęło się w 2015 roku. Zanim ruszy produkcja i dopełni się formalności, potrzeba od kilkunastu miesięcy do kilku lat. Wie o tym dobrze Karol Sadłowski, współwłaściciel Profesji. W rozmowie z Wroclife przekonywał, że nie miał problemów ze znalezieniem osób zainteresowanych pracą.

– Osób, które warzą piwo w domu, na własny użytek, jest w naszym mieście sporo – przyznawał. Jak przystało na piwo z Profesji i z Wrocławia, na każdej etykiecie gości krasnal reprezentujący inny fach: Młynarz, Alchemik, Bard… Ich nazwy wybierają internauci.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa

fot. WFDP

W ten sposób Wrocław staje się słynny nie tylko za sprawą krasnali. Rough Guides, wydawca słynnych przewodników, uznał nasze miasto za najlepsze miejsce do spędzenia weekendu w Polsce. Oprócz Rynku i malowniczych bulwarów nad Odrą, jako jeden z argumentów wskazał szeroki wybór znakomitych piw, a osobny akapit poświęcił Browarowi Stu Mostów (przeczytaj wywiad z jego współtwórczynią Arlettą Ziemian)

Odkrywanie piwnej tradycji

Wrocław wraca do bogatej historii warzenia piwa. Ma się czym chwalić. Pierwsze piwo powstało tu prawie 800 lat temu. Jeszcze na początku XX wieku, na terenie miasta prosperowało około 80 browarów. Najsłynniejszy należał do rodziny Haasego i pod względem wielkości nie miał sobie równych w całych wschodnich Niemczech. Legendarne miejsce znalazło się na szlaku jednej z wycieczek ,,Piwnego Wrocławia”, które zainicjowali w tym roku organizatorzy Festiwalu oraz VIP Travel Wrocław. Pomysł okazał się trafiony, a kolejne trasy cieszą się ogromną popularnością.

Dziś, w miejscu dawnego Browaru Haasego, przy ulicy Krakowskiej, mieszczą się Zaklęte Rewiry. Tradycje piwne zostały podtrzymane. Od 2013 roku odbywa się tutaj Beer Geek Madness, a w 2017 roku jego pomysłodawcy po raz pierwszy połączą siły z organizatorami WFDP i przygotują specjalną strefę ,,dla tych, którzy od piwa chcą czegoś więcej”.

Nawiązanie współpracy przez twórców dwóch największych imprez piwnych w naszym mieście może tylko cieszyć. Odkrywanie tradycji, pasja smakoszy i wciąż doskonalone przez browarników receptury to zapowiedź tego, że we Wrocławiu będą powstawać kolejne rzemieślnicze piwa.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa 2017 już niebawem!

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa

fot. WFDP

Podziel się:
Udostępnienia

Zapisz się na cotygodniowy newsletter

Raz w tygodniu dostaniesz na swoją skrzynkę najlepsze artykuły z serwisu

FreshMail.pl