500 tysięcy – tyle osób w Polsce deklaruje się jako weganie według badań Instytutu Homo Homini z 2013 roku. We Wrocławiu w ostatnich latach co chwilę otwiera się kolejna restauracja wegańska, a w sobotę 10 czerwca ruszy pierwszy Vegan Food Festival. – Zapraszamy nie tylko wegan, ale wszystkie osoby, które chciałyby spróbować naszej kuchni i zapoznać się z weganizmem jako stylem życia – mówią organizatorzy. Wstęp na festiwal jest wolny. 

Vegan Food Festival Wrocław

Weganizm opiera się na tych samych grupach pokarmów, co dieta wegetariańska, wyklucza jednak całkowicie z menu produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja czy też nabiał, a nawet miód. Weganizm to nie tylko jadłospis, ale także określony styl życia i przekonania. Oprócz rezygnacji z jedzenia mięsa i innych produktów zwierzęcych, weganie rezygnują także z noszenia skórzanych butów, futer, pasków czy kurtek. Nie biorą udziału w polowaniach, nie chodzą też do zoo i omijają cyrki, w których występują zwierzęta.

Vegan Food Festival Wrocław

Wystawca festiwalowy: Handroll

Vegan Food Festival we Wrocławiu

Najbliższym wydarzeniem dla wegan oraz osób, które chciałyby się zapoznać z weganizmem jako stylem życiem, jest pierwsza edycja Vegan Food Festival. Odbędzie się ona 10 czerwca w Browarze Mieszczańskim przy ulicy Hubskiej. Nowa inicjatywa łączy elementy kulinarne, artystyczne, edukacyjne i kulturalne.

Przez 12 godzin nie zabraknie food trucków, stoisk z najlepszą wegańską kuchnią z różnych zakątków świata, wyjątkowych słodkości, kosmetyków i ubrań. Vegan Food Festival rozpocznie się dużą dawką ruchu. Od 9.00 do 11.45 odbywać się będą warsztaty jogi. 

JOGA - DOMINIKA HRYCAJ

Joga – Dominika Hrycaj

Część kulinarna rozpocznie się o godz. 12.00 i będzie trwać do 18.00. W międzyczasie odbędą się prelekcje i pokazy gotowania. Tomasz Pytlos ze stowarzyszenia Otwarte Klatki opowie o kampanii „Roślinniejemy”, Łukasz Majchrowski z Food2 podczas swojego pokazu „Umami, piąty element” rozsmakuje wszystkich finezyjnymi daniami. Bogusław Tomczyk, z firmy kateringowej Veggie, przygotuje pokaz gotowania „Aromatyczna kuchnia ajurwedyjska”, w oparciu o zrównoważone i zdrowe indyjskie receptury.

Vegan Food Festival Wrocław

Bogusław Tomczyk podczas pokazu gotowania.

Wieczorem o godz. 20.00 rozpocznie się koncert Shamaniki. Wokalistka, producentka i DJ-ka eksperymentuje wokół takich gatunków jak psytrance, dub, ambient, ethno i electro.

Na czym polega kuchnia wegańska ?

Vegan Food Festival Wrocław

Wystawca: Handroll

Dieta wegańska opiera się na pięciu podstawowych grupach pokarmowych: pełnych ziarnach zbóż, roślinach strączkowych, warzywach, owocach oraz orzechach i pestkach. Nie jest tajemnicą, że weganie cieszą się często lepszym zdrowiem niż reszta populacji. Dzieje się tak jednak w przypadku, kiedy wartości odżywcze są przez nich odpowiednio skomponowane. Źle zbilansowana dieta wegańska zwiększa ryzyko pojawienia się anemii, krzywicy, osteomalacji i osteoporozy lub niedożywienia białkowego. Mogą pojawić się także zaburzenia neurologiczne, a u dzieci, w skrajnych przypadkach, może prowadzić do niedorozwoju fizycznego i umysłowego.

Przy odpowiednim doborze produktów żywnościowych weganie nie mają problemu z zaopatrzeniem organizmu w odpowiednią ilość białka. W odróżnieniu od białek zwierzęcych, białko roślinne zazwyczaj nie zawiera wszystkich aminokwasów egzogennych, w związku z czym, ważną kwestią jest spożywanie różnych rodzajów białek roślinnych. Dzięki temu nie spotkamy się z jego niedoborem. Rzadkie przypadki niedoborów białka u wegan są zazwyczaj skutkiem spożywania znacznie ograniczonej ilości kalorii lub spożywania dużej ilości niskobiałkowej żywności typu fast food.

Vegan Food Festival Wrocław

Wystawca: JEMTO

Jedynym składnikiem odżywczym, który musi być przyjmowany przez wegan w formie suplementów lub przez spożywanie żywności wzbogaconej jest witamina B12. Bierze ona udział m.in. w formowaniu się erytrocytów czy funkcjonowaniu komórek nerwowych. Jej brak może spowodować anemię oraz uszkodzenia układu nerwowego.
Jeżeli chodzi o wapń to znajdziemy ją w warzywach z rodziny kapustowatych czyli przede wszystkim w brokułach, kapuście i jarmużu. Znaczne ilości wapnia zawierają także migdały, orzechy laskowe, orzeszki pistacjowe, niełuskane ziarna sezamu i nasiona maku. Ważną rolę odgrywa tutaj także mleko sojowe oraz tofu.

Osoby, które chcą przejść na dietę wegańską na samym początku nie mają łatwo. Muszą zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe, nauczyć się co jeść, jak komponować pełnowartościowe posiłki i w zasadzie nauczyć się nowych smaków. Istnieje przekonanie, że aby przejść na dietę roślinną trzeba znaleźć kilka godzin więcej na przygotowywanie posiłków. Okazuje się, że nie do końca tak jest. Pełnowartościowe posiłki wegańskie są czasami dużo prostsze w przygotowaniu od tych tradycyjncyh. Wystarczy warzywo, jakiś strączek, zboże i źródło tłuszczu. Część wegan nie potrafi gotować. Swoje posiłki przygotowują na bazie miksowania wszystkich składników.

Restauracje wegańskie we Wrocławiu

Nie da się zaprzeczyć, że styl wege jest aktualnie po prostu modny i przyciąga także mięsożerców, którzy chcą spróbować czegoś nowego. We Wrocławiu w przeciągu ostatnich 10 lat powstało wiele restauracji serwujących dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Najbardziej znaną jest na pewno restauracja Vega we wrocławskich Sukiennicach. Powstała w 1987 roku i była pierwszym lokalem w Polsce, który serwował wyłącznie kuchnię wegetariańską. Aktualnie jest wyłącznie wegańska. Najbardziej popularne są burgery z kotletem z buraków i seitan, czyli wysokobiałkowy produkt na bazie pszenicy. Menu jest bardzo zróżnicowane i każdy znajdzie coś dla siebie.

Na ul. Nowożytniczej 37 możemy zjeść dania kuchni wegańskiej w kameralnej restauracji „Żyzna”. Dania są mocno roślinne i skupiają się na warzywach sezonowych. Ciekawa jest tarta z pieczonymi warzywami, na bezglutenowym spodzie z mixem sałat i wegańską śmietanką słonecznikową.

W The Root Krupnicza 3 znajdziemy kuchnię wegańską kraju kwitnącej wiśni. Specjalnością jest sushi wegańskie. Znaleźć można tutaj także wrapy zawijane w tortille lub papier ryżowy z różnym nadzieniem do wyboru. Wegański tuńczyk, sernik z orzechów nerkowca, smoothies. falafel, hummus i sałatkę z cieciorki docenią oprócz wegan docenią też na pewno mięsożercy.

Machina Organika przy ul. Ruskiej specjalizuje się w kuchni RAW, czyli w potrawach, których się nie gotuje, a jedynie podgrzewa. Zmienia się tutaj codziennie menu, na stałe możemy zastać hummus, rowfoodowe naleśniki i krakersy na bazie siemienia lnianego i słonecznika.

Ahimsa na ul. Św. Antoniego 23 to restauracja inspirowana smakami Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Możemy tam zjeść pastę z grilowanego bakłażana, warzywa z woka w sosie orzechowym, tofu w curry i wiele innych ciekawych pyszności.

Baszta to kawiarnia z wegetariańska i wegańską kuchnią na ul. Krasińskiego 14. Na miejscu można zjeść dania kuchni tajskiej w wersji wege – od przystawek, przez zupy, sałatki i sycące dania główne. W menu znajdują się też koktajle owocowe na bazie wody kokosowej lub mleczka kokosowego i wegańskie ciasta. Wieczorami można się tu napić piwa lub cydru, a na drugim piętrze znajduje się sala pełniąca funkcję otwartej galerii, w której każdy chętny może zaprezentować swoje prace.

Zdrowa Krowa na ul. Szczytnickiej 41 łączy sklep ze zdrową żywnością z kawiarnią. Zjemy tu cukinię faszerowaną, marchewkowa kotlety czy jaglane kopytka.

Kalaczakra na ul. Kuźniczej 29a to głównie kawiarnia i galeria. Na miejscu serwowane są między innymi wegańskie samosy, placki ziemniaczane i wegetariańskie kanapki. Można też spróbować świeżo przygotowywanych soków owocowych i warzywnych oraz oryginalnych ciast.

Vegan Food Festival we Wrocławiu [LISTA WYSTAWCÓW]

Vegan Food Festival Wrocław

Browar Mieszczański – tu odbędzie się pierwsza edycja Vegan Food Festival

Alternatywy 4, Amadora, Obrazki Piaskowe, Arbonne, Bezmięsny Mięsny, Browar Stu Mostów, Bryza, Marakuja, Bujafka, Chlebownia, Chwasting – Dotyk Natury – Rancho w Brzeźnie, Delicatessen, Dobre Grzybki, Dobre Konopie, Dodo Dead, Falafel Bejrut, Food Star, Freak Show, Gospodarstwo Rolne Kiszonki Michał Sznajder, Green Bus, Handroll, HulThai Food Truck, Kafar, Konopie i Zdrowie, Kuferek Smaku, Kuro Neko, Lody Tradycyjne od Węgrzyna, Mać i Nać, Mazaya Falafel, Mleczni Bracia, Mydła Naturalne Że ĄĘ, Najlepsze Daktyle, Nutura, Odertor, Ottomańska Pokusa, Pepperminta food truck, PieRogi Vegan, Pracownia Artlantyda, Punk Parrot, Serotonina, Slogan ethical and vegan fashion, Surf Acai, Tart’tatin Food Boutique, Think Love Juices & Vegan Food, Tworzyciele Wrocław, Vegab Vegeneration,Veggie, Winnica Mnich, Wydawnictwo Purana