Wrocławska restauracja Campo zdobyła nagrodę za najlepszy design na świecie, w pokonanym polu zostawiając lokale z Wielkiej Brytanii, Australii czy Hong Kongu. Był to jedyny projekt z Polski, który trafił do finału WIN Awards 2017.

WIN Awards to coroczny, międzynarodowy konkurs organizowany przez World Interiors News, nagradzający najlepsze projekty wnętrz w różnego typu obiektach: barach, kawiarniach, hotelach, muzeach, budynkach użyteczności publicznej, centrach handlowych czy restauracjach.

I właśnie w tej ostatniej kategorii, podczas tegorocznej gali w Londynie, główną nagrodę zdobyła wrocławska restauracja Campo Modern Grill. Lokal ze stolicy Dolnego Śląska, mieszczący się w kompleksie OVO przy Podwalu, był jedynym reprezentantem Polski w finale tej edycji konkursu. Campo pokonało m.in. restauracje z Dubaju, Sydney, Manchesteru, Adelajdy czy Hong Kongu.

Za wygląd wrocławskiej restauracji odpowiada pracownia architektoniczna BUCK.studio, również mająca swoją siedzibę w naszym mieście. Jak uzasadnia międzynarodowe jury konkursu, projekt ma wyrazisty charakter ze starannie przemyślanymi rozwiązaniami, które zostały znakomicie zrealizowane.

– To wyjątkowe wnętrze zdecydowanie wyróżniło się konsekwentnym i sugestywnym stylem wizualnym. Odważne użycie ciemnej palety kolorystycznej skupia uwagę na użytych materiałach i ich teksturach. Niezwykła dbałość o detale jest obecna także w identyfikacji wizualnej i akcesoriach, prowadząc spójny dialog z gośćmi restauracji – argumentują swój werdykt jurorzy.

Co o projekcie mówią autorzy?

Przygotowanie projektu zajęło 16 tygodni, kolejne 18 – realizacja. Jak informują przedstawiciele BUCK.studio, transparentny za sprawą w pełni przeszklonych witryn lokal został podzielony na dwie klarowne strefy.

– Centralnie usytuowaną kuchnię wraz z zapleczem, toaletami i szatniami zamknięto w drewnianym, obudowanym boazerią kubiku, który od frontu otwiera się efektownym regałem na salę konsumpcyjną. Niemal 14-metrowy regał symbolizuje otwartość i domową atmosferę. Dobrze widoczny dla gości, pełni funkcję baru, w którym przechowywane jest wino, przygotowywane są napoje, krojony jest chleb i serwowane są przekąski. Regał jest także łącznikiem sali z dobrze widoczną dzięki dużemu oknu kuchnią – tłumaczą projektanci.

Strefowanie funkcjonalne podkreśla także zróżnicowanie materiałów wykończeniowych.

– Szlachetna dębowa podłoga, skórzane sofy stojące na tle z ręcznie układanej mozaiki z czarnych otoczaków oraz lekka, stalowa zabudowa z neonem charakteryzują strefę sali konsumpcyjnej. W strefie kuchni i regału grafitowa posadzka z lastryko sąsiaduje z drewnianą konstrukcją regału i boazerią kubika – wyliczają autorzy projektu.

Dodają, że sala konsumpcyjna została zorganizowana tak, by oferować różnorodne strefy dostosowane charakterem do wszelkiego rodzaju spotkań.

– Usytuowane pod ścianą sofy doskonale nadają się na biznesowy lunch lub kolację z przyjaciółmi, niewielkie stoliki w sąsiedztwie neonu to dobry wybór na romantyczną randkę, okrągłe stoły sprawdzają się z kolei podczas rodzinnych obiadów, a wysoki stół barowy jest idealny do degustacji wina i przekąsek w większym gronie znajomych – tłumaczą architekci.